fbpx

de physalis

de physalis

de physalis

De physalis of ook wel de Incabes is een geeloranje bes met eetbare zachte pitjes. Incabessen verpakken zichzelf in een papierachtig, milieuvriendelijk en biologisch snel afbreekbaar zakje. De bessen zijn mooi om te zien en worden in sommige restaurants gebruikt als decoratief element bij desserts. De incabes heeft niet alleen sierwaarde; het is ook nog eens gezond. 

Hoe eet je de vrucht?

De Incabes kun je los uit de hand eten. Je moet het omhulsel wel even verwijderen. Meestal is door de bijzondere en aanwezige smaak één bes voldoende. Eet de bessen als deze goed rijp (geel) zijn, zo zijn ze op hun lekkerst/ meest zoet. De smaak komt dan erg in de buurt van een rijpe ananas, ook de geur.

Herkomst

Physalis is een plant die oorspronkelijk uit Mexico, waar minstens 46 physalissoorten in het wild groeien, komt. Er zijn soorten die van oorsprong in Europa of Azië voorkomen. Hij krijgt een oranje vruchtje wat net iets kleiner is dan een kerstomaatje. Net als de tomaat zitten er kleine zaadjes in de physalis die je op kunt eten. Het vruchtje is gehuld in zijn oude bloem en zo wordt hij vaak verkocht. Een physalisplant kan 40 centimeter tot drie meter hoog worden. Ze hebben een heet klimaat nodig. In onze contreien sterft de plant na de zomer weer af. Alleen enkele Chinese varianten kunnen de winter overleven.

Overtuigd? Word fruitzaam!