fbpx

de mango

De mango (boom gerijpt)

De mango (boom gerijpt)

Mango is een heerlijke, sappige fruitsoort die alleen groeit in de tropen. Naast die fijne zoete smaak is de mango ook supergezond. Mango is rijk aan ijzer, calcium en magnesium en bevat veel vezels. Daarbij is de vrucht ook een vitaminebom: vooral vitamine A, B6, C en foliumzuur:
Van het eten van mango zou je ook gelukkig kunnen worden, dankzij de aanwezigheid van het ‘gelukshormoon’ tryptofaan.

Hoe eet je de vrucht?
Mango´s zijn rijp zodra je de schil enigszins kan indrukken. Je kan ze eten zonder toevoegingen. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden. De schil en de steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast.

Herkomst

Mango´s komen van origine uit Zuidoost-Azië en India. Er zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat de mango 4000 jaar geleden gegeten werd. De zaden van de mango werden door de mens verspreid over de wereld en gecultiveerd in landen rond de evenaar. Vandaar dat je tegenwoordig wereldwijd wel 1000 soorten kan vinden.

Een mango moet aan de boom rijpen zodat hij lekker sappig smaakt. Als mango´s naar het westen geëxporteerd worden, plukt men deze van de boom als de vrucht nog onrijp is. Tijdens het verschepen moet de vrucht rijper worden. Dat resulteert echter in een iets minder lekker smakende mango. Een verse rijpgeplukte mango uit de tropen is veel lekkerder. Vandaar Fruitzaam!!!!

Overtuigd? Word fruitzaam!