fbpx

de lychee

De Lychee

De Lychee

De lychee (spreek uit: lie-tsjie) is een vitamine C bommetje met een doorsnede van 3-5 cm. De vrucht is zeer makkelijk te eten en leent zich door de friszoete smaken ook uitstekend voor het aanmaken van salades, voor ijs en in een fruitsalade. De lychees van deze week zijn afkomstig uit Madagaskar.

Hoe eet je de vrucht?
De lychee is een zeer toegankelijk stuk fruit wat zo uit het vuistje gegeten kan worden. Onder druk van je vinger en/of nagel breekt de schil en deze is makkelijk los te halen van het vruchtvlees. Als je de top hebt gepeld ‘floep’ je de vrucht zo je mond in. Let op, de lychee bevat in het midden van het sappige vruchtvlees een pit, deze kan niet gegeten worden.

Herkomst

De vrucht groeit in trossen aan bomen die het hele jaar door groen blijven. De boom Litchi chinensis behoort tot de zeepboomfamilie, uit de zaden kan de alkalische stof, saponine, tot zeep kan worden verwerkt. Oorspronkelijk is de Lychee boom in China ontdekt, maar de boom groeit nu ook in Madagaskar, Zuid-Afrika, Mauritius, Israël en andere landen waar het subtropische klimaat heerst.

Aan de lychee wordt een scala aan geneeskrachtige capaciteiten toegekend. Zo zit je met 4 lychees al aan je dagelijkse vitamine C-hoeveelheid, is het goed voor je lever, tegen diabetes en griep en is het bewezen dat het goed is tegen borstkankervorming. Een kleine vrucht met groot effect en nog lekker ook!

Rijp of niet?

Het hele jaar rond groeit de lychee met een piek in december en januari. Vanaf het moment dat de kist/schaal bij jou op de werkvloer is geleverd is de lychee rijp en kan hij gegeten worden. Dat is te herkennen aan de rood/roze kleur van de bobbelige schil, het vruchtvlees is glazig en de smaak is….mmmmm.

 

Wil je eens wat anders dan een lychee uit het vuistje? Probeer eens een salade met de lychee. De vrucht wordt ook vaak gebruikt in desserts, of vanwege het zoete karakter in cocktails. Dat is nog eens een gezonde traktatie!

Overtuigd? Word fruitzaam!