fbpx

de perzik

De perzik

De perzik

De perzik is een erg sappige en zoete vrucht. Ze is het zusje van de nectarine en behoort tot het steenfruit, net als de abrikoos, de pruim en de kers. De perzik heeft een schil die voelt zacht en pluizig aan. In China en India worden perziken als middel tegen ziekten gebruikt. Ze bevatten veel vezels en een hoog kaliumgehalte en zijn daarom erg goed voor de nieren. De perzik wordt daarom ook wel detox-fruit genoemd.

Hoe eet je de vrucht?

De perzik is erg sappig, de meeste mensen eten de perzik zonder schil maar je zou hem ook met schil kunnen eten. Als de perzik goed rijp is kan je de schil er makkelijk afpellen. Je zou hem ook net als de abrikoos en de nectarine kunnen eten, door hem doormidden te snijden en in blokjes te maken.

Herkomst

De perzik komt oorspronkelijk uit China. De naam Perzik betekent Perzisch. Alexander de Grote heeft de perzikboom vanuit China op Europese bodem naar het oude Griekenland gebracht. De Spanjaarden hebben de perzikboom uiteindelijk naar beide Amerika´s getransporteerd. Zo veroverde de perzikboom de hele wereld.

Rijp of niet?

Een perzik is het beste om ze thuis nog wat na te laten rijpen. Hierin zijn de nectarines en de perziken hetzelfde. Leg de perzik tussen ander fruit en laat het een beetje zacht worden. Let wel op dat er geen beschadigingen zijn, door beschadigingen rijpt de vrucht te snel.

 

 

 

Overtuigd? Word fruitzaam!