fbpx

de grapefruit

De Grapefruit

De Grapefruit

Deze lekkere bittere vrucht heeft een friszoete bijsmaak. Een grapefruit heeft anderhalf keer meer vitamine C in zich dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). In dit paradijselijke fruit, de Latijnse naam is citrus paradisii, zit naast vitamine C de vitaminen B1, B6 en A. Als belangrijk mineraal zit er kalium in. Ook zit er veel van de supergezonde fytonutriënt lycopeen in. Lycopeen zorgt voor de rood-roze kleur van het vruchtvlees.

Hoe eet je de vrucht?
De grapefruit kan je eten als een sinaasappel. Snij de grapefruit in partjes. Vervolgens snij je langs de schil om het vruchtvlees los te krijgen zodat je deze  kan opeten. Veel liefhebbers lepelen de grapefruit uit (zie foto).

Herkomst

De grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en een sinaasappel. Maar waar is de pompelmoes ontstaan? Misschien is dit in het huidige Indonesië gebeurt waar de pompelmoes jeruk bali heet en een knalgroene schil heeft, maar met een gele binnenkant. Aan de andere kant zijn er pompelmoezen zo groot als een voetbal te vinden in Frans Polynesië. Een halve grapefruit is daar genoeg voor 2 glazen drinken. Het lijkt erop dat de pompelmoes in eilanden rond de Stille Oceaan is ontstaan.

Overtuigd? Word fruitzaam!