fbpx

de blauwe bes

De blauwe bes

De blauwe bes

De blauwe bes was een tijd vergeten, maar wordt nu langzamerhand herontdekt. Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Hoe eet je de vrucht?

Een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten. Je kunt deze heerlijk frisse zachtzoete bessen zo eten of toevoegen aan een smoothie of lekker in je yoghurt.

Herkomst

Blauwe bessen werden in de tijd van de Indianen veel gegeten. De Indianen zagen blauwe bessen namelijk als een gift om hun kinderen te voeden tijdens de hongersnood en gebruikten ze als effectief middel tegen hoesten en ademhalingsproblemen.
Toen de kolonisten Noord-Amerika bereikten, kwamen zij ook in aanraking met de blauwe bes. Ze verzamelden deze fruitsoort om te drogen en te bewaren voor de winter. Tegenwoordig worden blauwe bessen over de hele wereld verscheept en zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Overtuigd? Word fruitzaam!