Bewaaradvies groente en fruit

Bewaaradvies groente en fruit

Appels

Appels zijn lang te bewaren en daardoor het hele jaar beschikbaar. In de koelkast zijn appels 2 tot 4 weken goed te houden.
Appels rijpen sneller als ze naast een banaan liggen.

Begin met appels die in goede conditie zijn.[1] Inspecteer de appels en haal de appels eruit die beurse of zachte plekken hebben. Als er één slechte appel tussen zit zal de rest sneller gaan rotten, want een rotte appel produceert veel etheen. Daarom moet je beschadigde of beurse appels nooit bij de rest bewaren.

Peren

Thuis zijn peren 1 tot 7 dagen goed te houden op een koele plaats. In de koelkast kunnen peren zelfs 14 tot 21 dagen goed blijven.

Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren.
Daar zijn ze nog tot 2 dagen houdbaar. Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.

Sinaasappels (en clementines)

Sinaasappels zijn goed houdbaar. De beste plek om sinaasappels te bewaren is de koelkast of een andere donkere koele plaats. De sinaasappels zijn dan twee tot soms wel drie weken houdbaar.

Kies je voor de koelkast, doe de sinaasappels dan in één aparte groentelade. Zo voorkom je dat je andere producten naar sinaasappel gaan ruiken.
Maar ook bij kamertemperatuur zijn de sinaasappels zeker wel een week houdbaar.
De houdbaarheid van sinaasappels verschilt van sinaasappel tot sinaasappel. Dus houd ze goed in de gaten. Als er schimmel op de schil te zien is, ben je te laat, helaas.

Kiwi

Een Zespri Green kiwi kun je na aankoop nog een tweetal weken bewaren in de koelkast. Wil je dat hij niet te snel rijp wordt, hou ‘m dan gescheiden van andere fruitsoorten.
De gele kiwi is zachter dan haar groene broertje. Bij kamertemperatuur is zij dan ook iets beperkter houdbaar dan de groene kiwi. In de koelkast gaat je gele kiwi nog een week mee. En zij smaakt nog heerlijker als je haar koel opeet!

Wil je hem sneller eten en is hij nog niet zo heel rijp? Dan kun je hem het beste bij andere fruitsoorten leggen op de fruitschaal.

Druiven

In de koelkast kun je druiven prima een week bewaren. Buiten de koelkast op een koele plek blijven ze 2 tot 4 dagen goed.
In de vriezer zelf langer, een maand of 8.
Druiven willen ‘ademen’ geef ze de ruimte in de koelkast. Haal ze dus bij voorkeur uit het bakje of zakje van aankoop en leg ze op een bord of in een ruime schaal. Let bij aankoop vooral op de steeltjes van de tros, als deze wat droog zijn, worden de druiven sneller slecht.
Druiven invriezen kan ook prima maar de smaak wordt snel minder. Je kunt druiven in een goed afgesloten bakje zo’n 8 maanden prima bewaren bij minimaal -18 graden.

Steenvruchten (zoals abrikozen, nectarines, perziken en pruimen):

Steenvruchten bewaar je op een koele plaats buiten de koelkast: beter voor smaak, geur en narijping. Steenvruchten kun je niet invriezen. Onrijp in de koelkast verstoort de narijping en de smaak gaat dan verloren.

Zit er schimmel op het fruit? Gooi dan de hele vrucht weg, ook wanneer er maar een klein beetje schimmel zichtbaar is. Schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten en zijn niet altijd zichtbaar. Beurse plekken, door stoten of vallen, kun je wel gewoon wegsnijden.

Bananen

Ethyleen is een gas dat gemaakt wordt door fruit. Dit gas is een signaal voor fruit om te beginnen met rijpen. Wil je het rijpingsproces van je heerlijke bananen vertragen? Houd dan ander fruit weg van de bananen. Fruit gaat namelijk niet alleen rijpen van zijn eigen gemaakte ethyleengas, maar ook door dat van ander fruit. Wil je dat je bananen sneller rijpen? Dan is juist wel goed om bananen samen met ander rijp fruit te bewaren.
Beurse plekken in een banaan zorgen ervoor dat de banaan sneller gaat rijpen. Koop daarom in de winkel alleen gave bananen, dus zonder beurse plekken. Leg bananen daarna heel voorzichtig op de fruitschaal. Leg geen ander zwaar fruit op de bananen. Dit zou namelijk beurse plekken in een banaan kunnen veroorzaken.